In de serie Let’s play with… vragen we een duo van maker en jongere naar een vorm van Play Around en hoe ze zichzelf daarin herkennen.
We spreken met Gerbrand en Narmin, die samen voor het project Wearable Stories een meer dan bijzondere jas hebben gemaakt. ‘’In onderlinge balans komen we dichter bij elkaar,’’ aldus Narmin.
Ze zit naast Gerbrand, met wie ze vorig jaar de jas getiteld De Infinity maakte. Er wordt gelachen. De twee zijn twee handen op één buik. Of beter: twee armen in één jas. Hun gezamenlijke creatie is namelijk een unieke jas. Strak en hoog gesloten, maar kleurrijk van binnen. Met elementen uit haar slaapkamer, waaronder een platgetrapt blikje Red Bull en een knuffel van Bambi. De jas is onderdeel van Raven, met hun project Wearable Stories. Een project dat het verhaal van jongeren vertelt die buiten de samenleving vallen. Maar juist daardoor het verdienen om gezien te worden. Raven zocht daarom contact met jongeren van onder andere zorginstelling Cordaan te Amsterdam en Elker Jeugdzorg in Groningen. Samen met de makers van Raven en modemerk Bonne Suits ontwierpen jongeren verschillende jassen waarmee hun belevingswereld en struggles zichtbaar werden. De jas weerspiegelt op deze manier de situatie van de desbetreffende jongere. Zo ook die van Narmin. De buitenkant laat zien hoe ze zich naar de buitenwereld toont, de binnenkant wat ze voelt maar niet altijd wilt laten zien. Wat het nog unieker maakt: de jas wordt gedragen door beleidsmakers, kunstenaars en het publiek van Jonge Harten om zo het verhaal van de jongere te dragen.
In het maakproces speelden ze met ideeën om zo samen tot een creatie te komen. Met elkaar praten, naar elkaar luisteren. ‘’En dat is de kracht van samenspelen’’, zegt Gerbrand. Je kan pas samenspelen als je elkaar hoort. Dan kom je in een andere wereld: die van elkaar.’’ Na een tijd van schetsen en uitproberen, gaf Narmin aan dat ze iets miste. Tekeningen. Het symbool voor speelsheid. Ze vond het op het begin lastig om haar wensen aan te geven, de angst om te veel van de ander te vragen.‘’ In de gesprekken zochten we uiteindelijk naar balans en daarin vonden we elkaar. Gerbrand was er heel chill over, dat luchtte op.’’ Hij knikt en lacht. ‘’Dat was écht een mooi moment. Teruggeven en zeggen dat je het niet goed vond. Je nam jezelf serieus en tegelijkertijd voelde ik mijzelf ook serieus genomen,’’ aldus Gerbrand. Op haar beurt knikt Narmin ook. ‘’Dat ik mezelf vooropzette, vond ik erg krachtig van mezelf,’’ glundert ze.
Samen speels zijn is belangrijk, vindt Narmin. Alleen kun je een hoop, maar samen sta je sterker. ‘’Het idee van zo’n jas was niet bij mezelf opgekomen,’’ vertelt ze. ‘’Bovendien had ik het niet alleen kunnen doen, het kwam door de prettige samenwerking met Gebrand.’’ Het op een speelse manier aanvliegen van kwetsbaarheden kwam ook naar voren in haar creatieve therapie. ‘’Door het maken van een persoonlijk, fysiek masker kwam ik dichter tot mezelf. Het leek op het maken van de jas. Door speelsheid begreep ik mezelf beter.’’
Volgens Narmin moet het thema van dit jaar, Play Together, zo veel mogelijk omarmd worden. ‘’Mensen voelen vaak dat ze vast zitten, dat het leven als straf voelt. Maar je kan het vanaf zoveel verschillende manieren bekijken. Het leven is niet zwartwit, maar vol van kleur.’’ Dat je jezelf niet laat beperken, maar open staat. ‘’Van hobby’s tot levenskeuzes. Dingen die je normaliter niet zult doen. En je hoeft niet alles alleen te doen. Door samen te spelen breng je niet alleen jezelf, maar ook de ander verder.’’
Jonge Harten 2024 heeft een speelse mindset: Play Around. Een uitnodiging om bestaande kaders op te blazen, je eigen plek te claimen.Om je eigen keuzes te maken en nieuwe dingen uit te proberen. Kortom: to play around! Dan zul je namelijk zien dat je tot nieuwe inzichten en ervaringen komt. En spelen kan natuurlijk op veel verschillende manieren. Vandaag duiken we in de vorm: play together. Door samen te spelen, versterk je elkaar en tegelijkertijd jezelf.
Play around